Lagar och regler kring Facebook

Vi på IRMA får ofta frågor om vad som egentligen gäller när det kommer till tävlingar med mera i sociala kanaler. För att underlätta för er att hålla er på rätt sida lagen kommer här en sammanfattning av så väl svenska lagar som Facebooks egna regler.

Lotterilagen

Lotterilagen säger att man inte får arrangera lotterier utan tillstånd. För att en tävling ska vara en tävling, och inte ett lotteri, får inte slumpen avgöra vinnaren. Någon typ av prestation, som inte är för enkel, måste finnas närvarande. Du får alltså inte be någon dela eller gilla något på Facebook för att sedan “dra en vinnare”. Däremot blir det en prestation om tävlingsdeltagarna till exempel ska skriva en slogan eller svara på frågor.

Facebooks egna regler

Enligt Facebooks egna regler får man inte kräva att någon ska “dela på din tidslinje för att delta” eller “tagga en vän för att delta”. Du får däremot hålla en tävling på din Facebook-sida. Det vill säga att det i tävlingsmomentet ingår att ditt bidrag till tävlingen lämnas som en kommentar på sidan eller i ett inlägg, eller via ett meddelande. Kom bara ihåg att Lotterilagen inte tillåter att detta är det enda man måste göra, glöm inte prestationen med andra ord (se ovan).

Upphovsrättslagen

När det kommer till att dela material och bilder gäller upphovsrättslagen. Upphovsrättslagen säger att du inte får ta någon annans bild och publicera den utan tillåtelse (tillåtelse fås genom att till exempel köpa den på iStock eller liknande). Vill du använda en bild, fråga fotografen. Och ja du FÅR publicera bilder på andra utan deras tillåtelse, förutsatt att bilden inte är kränkande. Hur du sedan moraliskt ställer dig till det, är en annan femma.

Fortsätt läsa

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.