Svenskarna och internet 2024

Internetstiftelsen har äntligen släppt årets rapport över svenskarnas internetvanor 2024. Precis som varje år tar vi på IRMA del av årets nya trender och insikter. I denna artikel sammanfattar vi det allra viktigaste för att du ska ta rätt beslut när du kommunicerar till din målgrupp i sociala medier.

Hur ofta använder svenskarna sociala medier?

94% av svenskarna använder sociala medier, och 84% använder det dagligen. De som är födda mellan 70- och 00-talet använder sociala medier oftare än andra åldersgrupper.

I denna artikel tar vi upp de vanligaste sociala medierna bland svenskarna. Om du vill läsa hela rapporten från Internetstiftelsen så hittar du den här!

De största plattformarna

Precis som alltid ligger sociala medie-jättarna YouTube, Instagram och Facebook högst upp på svenskarnas topplista. Plattformarna erbjuder en blandning av video, bild och textbaserat innehåll, vilket gör dem till mångsidiga verktyg för både privatpersoner och företag.

Tätt efter kommer Snapchat, LinkedIn och TikTok. Snapchat är särskilt populärt bland yngre användare, medan LinkedIn används främst för professionellt nätverkande och karriärmöjligheter. TikTok, å andra sidan, har snabbt växt till en av de mest engagerande plattformarna, där korta och kreativa videoklipp driver mycket av innehållet.

Nedan ser du en lista över den dagliga användningen för alla åldersgrupper 2024.

Dessa plattformar har gemensamt att de alla använder algoritmer som anpassar innehållet baserat på användarens beteende och intresse. Plattformarna gör det även möjligt för användaren att kommunicera med nära och kära, bli underhållen och/eller få råd, stöd och tips, vilket rapporten visar är de vanligaste anledningarna till att svenskarna befinner sig i sociala medier.

Vart når du målgruppen?

Det är otroligt viktigt att du som marknadsför ett företag har kunskap i vart åldersgrupperna befinner sig, för att kunna ta kloka beslut över vart du ska marknadsföra företaget.

Användandet över olika plattformar ser relativt likadan ut 2024 som den gjorde 2023. Nedan ser du vilka åldersgrupper som befinner sig i vilken plattform:

10-talisterna befinner sig till största del på YouTube, Snapchat, TikTok.

00-talisterna befinner sig till största del på YouTube, Instagram och Snapchat.

90, 80, 70 och 60-talisterna befinner sig till största del på YouTube, Facebook och Instagram.

B2B på LinkedIn

Användningen av LinkedIn har varit stabil under de senaste åren och 6% av alla internetanvändare befinner sig på LinkedIn dagligen.

LinkedIn fortsätter vara en viktig plattform för nätverkande och används främst av personer födda från 60-talet till och med 90-talet. Fortsättningsvis visar rapporten också att det är vanligare att tjänstemän använder LinkedIn än personer med arbetaryrken. Där cirka 3 av 10 tjänstemän använder plattformen varje vecka. LinkedIn kan vara en svår plattform att marknadsföra sig på, men utgå från den statistik som studien ger dig och använd informationen till din fördel.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis speglar Internetstiftelsens rapport 2024 hur starkt sociala medier fortsatt påverkar vårt dagliga liv. Plattformar som YouTube, Instagram och Facebook dominerar fortfarande, medan även Snapchat, TikTok och LinkedIn spelar en viktig roll för särskilda målgrupper och ändamål. Oavsett vilken plattform du väljer att kommunicera på är det viktigt att förstå användarnas beteende och vanor för att kunna nå din målgrupp på ett effektivt sätt. Sociala medier fortsätter vara en kraftfull kanal för allt från underhållning och inspiration till professionella nätverk och affärsmöjligheter.

Vill du veta hur du ska använda informationen på bästa sätt? Kontakta Alexandra eller fyll i formuläret så kontaktar vi er.

    Relaterade artiklar