Marknads­avdelningens uppgift

Alldeles för många gånger jobbar marknads- och säljavdelningen helt separat. Det mest hållbara och vinnande konceptet är när de båda avdelningarna samarbetar och driver projekt tillsammans i en kontinuerlig dialog och samarbete.

Men hur går det egentligen till och vem gör vad?

Processen

Marknadsavdelningens uppgift är att skapa content som får potentiella och existerande kunder att inse ett behov och att sedan agera på det.

Här kan ni läsa ett tydligare exempel:

  1. Företag X säljer cyklar
  2. Marknadsavdelningen på Företag X skapar och producerar innehåll till sina målgrupper om varför de borde ha en cykel och tillbehör: ”Bli en miljöhjälte du också”, ”Stockholms bästa cykelvägar”, ”Hjälm – bäst i test” och liknande kampanjer.
  3. Allt innehåll produceras med målen att:
    – Generera trafik till hemsidan.
    – Generera kvalitativa leads som säljarna sedan kan agera på. (Läs mer om vad ett lead är här).
  4. Säljarna på Företag X tar kontakt med leadsen för att sedan göra affär.

Viktigt! För att säljarna och personalen på marknadsavdelningen ska tala samma språk är det av enorm vikt att ha gemensamma strategimöten och uppföljningar. Säljarna ska hela tiden veta vilken och vad för kampanj som är aktuell. Samtidigt ska marknadsavdelningen kontinuerligt stämma av med säljavdelningen så att rätt leads levereras.

Vill ni veta mer? Läs artikeln om “den nya köpprocessen” som visar hur köparna idag själva gör research innan de själva tar kontakt med, eller blir kontaktad av en säljare.

Ditt nästa steg

Boka ett möte med marknads- och säljavdelningen för att planera upp kommande kampanjer. Hur ska dialogen se ut? När ska ni göra uppföljningar och vem ansvarar för att nästa steg i flödet görs?

När ni tagit dessa beslut har ni kommit en lång bit på vägen för ett hållbart och mer vinstdrivande arbete.

Vill ni veta mer om hur marknads- och säljavdelningen bör samarbeta?
Kontakta oss eller fyll i nedan formulär för att bli kontaktad.

Fortsätt läsa